İnşaat Mühendisliği, en temel manada; insanların hizmetine sunmak ve yaşam standardını arttırmak amacıyla yapılan her türlü yapının planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi konularını ve bu süreçte kullanılan temel mühendislik bilgi ve tekniklerini içinde barındıran bir mühendislik dalıdır.
İnşaat Mühendisliği bölümünün amacı;
1. Kendi işini kurabilen, kamu kurumlarında ve özel sektörde mühendislik hizmetleri verebilen, yönetici ve liderlik görevi üstlenebilen,
2. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, saha mühendisi, şantiye şefi gibi uygulama alanında görev alabilen,
3. İnşaat sektörünün farklı alanlarında (yapı, hidrolik, geoteknik ve ulaştırma) projeler üretebilen ve danışmanlık hizmetleri verebilen,
4. Ulusal ve uluslararası alanda bilimsel araştırmalar ve lisansüstü çalışmalar yapan,
topluma faydalı, sağlam karakterli mühendisler yetiştirmektir.
Toplum için, yüksek standartlı yaşam alanlarının sunulmasının yanısıra, oluşabilecek doğal felaketlere karşı da yapılarda alınabilecek önlemlerin araştırmalarının yapılması ve bu araştırmalar doğrultusunda emniyetli, ekonomik ve de estetik bakımdan üst düzeyde yapılar ortaya konulması, İnşaat Mühendisliği bölümünün esas amaçlarındandır.
Mezunlarının, çalışma alanı olarak oldukça geniş bir yelpazede iş bulma olanağına sahip olduğu ve insanlık tarihindeki en eski mühendislik birimlerinden biri olan İnşaat Mühendisliği bölümü; yapı, yapı malzemesi, geoteknik, yapı yönetimi, hidrolik, mekanik ve ulaştırma gibi ana bilim dalları altında çeşitli uzmanlık alanlarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer almakta olan İnşaat Mühendisliği bölümü, öğrencilerine bu temel mühendislik vasıflarının kazandırılmasının yanı sıra ihtiyaca yönelik tasarım yapan, meslek hayatında karşılaşabileceği çeşitli problemlere karşı etkili çözüm üretilebilecek bir formasyon kazandırmayı hedeflemektedir.