ALKÜ’YE YEŞİL TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ

ALKÜ’YE YEŞİL TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ
  • İnşaat Mühendisliği Bölümü
  • 08 Kasım, 2023
ALKÜ’YE YEŞİL TEKNOLOJİ ÖDÜLÜ

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda enerji verimliliğini arttıran “360 Derece Hareketli Pervanelere Sahip Dikey Türbin” başlıklı buluş, MÜSİAD Vizyoner 2023 Zirvesi’nde “Yeşil Teknoloji” kategorisinde birinci oldu.

360 Derece Hareketli Pervanelere Sahip Dikey Türbin başlıklı buluş, ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Aksel ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Oral Yağcı ile yüksek lisans öğrencisi Fatih Yorgun tarafından geliştirildi.

Süreç tamamlandığında dikey türbin, tarım alanları ve yapıların çatılarına kurularak bu türbinlerden elektrik enerjisi üretilebilecek. Geliştirilen türbin hakkında detaylı bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Aksel, “Buluş kapsamında dikey olarak imal edilen geleneksel rüzgâr türbinlerinde sürtünmeye harcanan enerjinin düşürülmesi sonucunda daha verimli bir türbin sistemi geliştirdik. Dünyada artan enerji ihtiyacı ve yenilenebilir enerjilere olan talebin arttığı günümüzde icat edilen dikey türbinin, ticarileşme süreci tamamlandığında özellikle de küçük ölçekli uygulama alanlarında önemli bir fark yaratacağına inanıyorum. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’a, ALKÜ ve İTÜ ailesine teşekkür ederim.” diye konuştu.