DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ ÖDÜL ALDI

DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ ÖDÜL ALDI
  • İnşaat Mühendisliği Bölümü
  • 08 Kasım, 2023
DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ ÖDÜL ALDI

"Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) 2022 Yılı Medya Başarı Ödülleri" Cumhuriyetin 100’üncü yılı ve AGC’nin 30’uncu kuruluş yılına yakışır bir törenle sahiplerini buldu. "Gazete Köşe Yazısı" dalında Kentleşme başlıklı köşe yazısıyla "Yılın Gazetecisi" ödülünü alan ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Dikici’nin ödülünü duayen gazeteci Deniz Zeyrek verdi. 

Doç. Dr. Mehmet DİKİCİ'nin ödüllü köşe yazısı;

KENTLEŞME

Köylerden ve kırsal bölgelerden değişik sebeplerden dolayı göç ile oluşan bir süreçtir. İyi yapılmaz ve kontrol edilmez ise adına çarpık kentleşme deniyor. Bugün insanlığın çözüm için odaklandığı iklim değişikliğinin bir nedeni de çarpık kentleşme…

Ormanlık alanların, tarım alanlarının hızla beton yığınlarına dönüşmesi, sera gazı etkisinin artmasına, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine sebep oluyor…

Kentleşmenin sanayileşmeden kaynaklı olanı bile son yıllarda dünyanın birçok yerinde devam eden göç kaynaklı olanından daha zararlı olmamıştır. Göçün nedenleri ayrı bir araştırma konusudur ve detaylı incelenmelidir. Sonuçları ise tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit eder noktadadır…

Farklı kültürlerin ve iş bölümlerinin bir arada yaşatılması ciddi planlama gerektiren bir durumdur. Kentleşmeden kaynaklı bu ihtiyacın akıl ile bilim ile planlaması yapılmaz ise kötülüklerin, suç örgütlerinin organize edildiği bölgeler oluşabilir. Dünyanın birçok ülkesinde örnekleri yaşanan plansız ve çarpık kentleşmenin sadece bir mekân tasarımı olmadığı da muhakkaktır. Elbette altyapıyı olumsuz etkileyen, hizmetlerin erişimine zarar veren bir yapılaşmanın mühendislikle çözümü vardır. Esas olan kentlilik kültürünün yaşanmasıdır. Kentte yaşayan ile kentli yaşayan arasında bir medeniyet farkı vardır. Medeniyet tasavvuru olmayan ruhsuz yapılar ne kadar da modern bir kent görünümünü sağlasa da içinde yaşayanların kültürü önemlidir. Kentini sahiplenmeyen, etrafına bir faydası olmayan, hayata katılmayan bireyler sadece kentte yaşayan olabilirler.

Altyapı çalışmaları şehrin üst yapılarının işlerliğini sağlayan maliyetleri de yüksek yatırımlardır. Çoğunlukla uzun vadeli planlanan ve bugünü değil geleceği düşünen idarecilerin önem verdiği işlerdir…

Kentsel dönüşümler hem deprem güvenliği hem de estetik açıdan önemlidir. Amacına uygun yapılırsa kısmi bir çözüm olur eğer rantsal dönüşüme evrilmez ise…

Bir kentin planları gelecek projeksiyonu altında yapılır ve içinde bir de medeniyet düşüncesi olursa, halkın da kentlilik eğitimine önem verilirse çağdaş kentleşme sağlanabilir.

Sürekli plan değişikliği yapılıyorsa orada bir rantın olma ihtimali yüksektir. Kent kültürü olan vatandaşların bunlara seyirci kalması hatta küçük bir menfaat karşılığında alkışlaması ise hayret edilecek bir durumdur…

Vatanseverlik hamaset ile olmaz; kentine, iline, ilçesine sahip çıkmakla, görevini layığı ile yapmakla, adaletle, dürüstlükle, kötülüğe karşı çıkmakla olur…